A módszer leírása

Az önismereti pszichodráma azoknak segít, akik szeretnék önmagukat jobban megismerni, megérteni miért működnek így vagy úgy bizonyos helyzetekben, miért van rájuk erős hatással 1-1 személy és bele pillantani mások viselkedésébe, valamint mások visszajelzésein keresztül a saját megéléseikbe, érzéseikbe. Az ülések központjában a játék, spontaneitás, kreativitás, megélés és a reflexió áll.

Új közösségekben is a korábbról ismerős helyzetekbe kerülve hajlamosak vagyunk a számunkra már ismert, kipróbált, de nem mindig célra vezető, néha kellemetlen szerepköreinket, berögzült viselkedési mintázatainkat vagy játszmáinkat ismételgetni. A drámában ezekkel a jelenetekkel dolgozunk, a színpadon (egy biztonságos térben). Itt jelenítjük meg a jeleneteket (nehéz helyzeteket), szerepcseréken keresztül új megértéshez juthatnak a játékosok és a nézők is. A protagonista (csoporttag, amely jelenete kerül színpadra) írja a forgatókönyvet, a direktor (drámavezető) rendezi a drámát. A cél a kicsit más rátekintés és a megértésen túl az új megoldások kipróbálása, a rossz, gátló élmények korrekciója, a diszfunkcionális szerepek kijavítása, és az új szerepek elsajátítása. A csoport védelmet ad, s mint közösség újraképezi társas viszonyainkat. A csoport lehetőséget ad a környezetünkben keletkező konfliktusaink újrajátszására, és egyben lehetőséget nyújt az újfajta működés gyakorlására.

Az üléseken játékos formában saját élményen keresztül keressük az utat és a lehetőséget saját magad  mélyebb megismerésére és személyiséged fejlesztésére, hogy elkezd egy magasabb szinten irányítani az életed.

Business Colleagues Together Teamwork Working Office